METROPOL DERSHANESİ

22 Mart 2015 Pazar

Sat Nedir ... Sat Sınavı Detayları.. Sat Hakkında Herşey

SAT (Scholastic Aptitude Test) Nedir? 

SAT, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ile Amerikan üniversitelerinde  lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği ve sonuçlarını bu üniversitelere başvururken kullandıkları sınavdır. College Board tarafından düzenlenen SAT testi SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşmaktadır.
SAT 1 Nedir ?
SAT 1 "Reasoning Test", 3 saat 45 dakika süren ve çoktan seçmeli bir testtir. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. SAT 1, "Mathematics" (Matematik – Geometri), "Critical Reading" (İngilizce sözel/eleştirel okuma), "Writing" (Kompozisyon) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Her testin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. Amerikan üniversitelerine başvurulurda SAT 1 sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınırken, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere başvurularında sadece "Mathematics" ve "Critical" Reading testlerinin sonuçları dikkate alınır, "Writing" bölümü skoru değerlendirmeye alınmamaktadır.
SAT 2 Nedir ?

SAT 2 "Subject Test" ise 1 saatlik bir testtir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin özel olarak bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. SAT 2 testinin başlıca konuları İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca, Çİnce'dir. Pek çok Amerikan Üniversitesi SAT testlerinin en az birisini, daha prestijli üniversiteler her ikisini birden isteyebilirler. Türkiye üniversiteleri ise yabancı uyruklu öğrencileri kabul ederken SAT 2 sonucunu dikkate almamaktadır.
SAT Sınavına Kimler Katılabilir ?
Genellikle lise son sınıf öğrencileri ya da liseden mezun olmuş olan ya da 12. Sınıfta eğitim alan ve Amerikan üniversitelerinde eğitim hayatına devam etmek isteyen kişiler katılır. SAT 1 "Reasoning Test", 3 saat 45 dakika sürer SAT 2 "Subject Test" ise 1 saatlik bir testtir.
SAT Sınav Sonuçlarının Geçerlilik Süresi ?
SAT sonuç belgeleri Amerikan üniversitelerine başvuru sürecinde, üniversiteler arasında farklılıklar olmakla beraber genel olarak 5 yıl için geçerlidir. Türkiye üniversitelerine başvuran yabancı uyruklu öğrenciler için ise girilen sınavın geçerliliği 2 yıldır.
SAT Sınavı Ne Zaman Yapılır ?

SAT Yılda yedi kez ABD, Porto Riko ve ABD topraklarında ve altı kez deniz aşırı ülkelerde uygulanan bu sınav genellikle 2 ayda bir uygulanmakta olup sınavlara başvurular ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden (http://sat.collegeboard.com/) yapılır. Sınavlara katılmada herhangi bir sınırlama yoktur.
SAT Türkiye Sınav Merkezleri ?
ANKARA - Bilkent Üniversitesi
ANKARA - Türk Amerikan Derneği
İSTANBUL - Amerikan Robert Lisesi
İZMİR - Özel İzmir Amerikan Koleji
TARSUS - Özel Tarsus Amerikan Koleji

0 yorum to “Sat Nedir ... Sat Sınavı Detayları.. Sat Hakkında Herşey”

Yorum Gönder